De wegenbelasting zoals we dat in Nederland kennen is in Frankrijk verdisconteerd in de prijs van brandstof en tol wat op de verschillende Franse tolwegen geïnd wordt. De wegenbelasting Frankrijk wordt zodoende gefinancierd met de accijns op de brandstof en tol. Eigenlijk is de officiële benaming in Nederland motorrijtuigenbelasting en niet wegenbelasting. Een groot voordeel van de ‘wegenbelasting’ in Frankrijk te verwerken in de brandstof accijns en tolkosten is dat de weggebruiker betaald naar de mate van gebruik van het Franse wegennet. Verder dragen ook buitenlandse bestuurders en touristen bij aan de wegenbelasting door hun verbruik van het Franse wegennet. Dit is in Nederland namelijk niet het geval vanwege de afrekening per Nederlands voertuig. Verder zijn ook veel tolwegen in handen van meerdere tolmaatschappijen zoals APPR en AREA. Zij onderhouden deze wegen van de tol opbrengsten en zullen ongetwijfeld exploitatiekosten betalen aan de Franse overheid.
En dan nog klagen over de hoge benzineprijs in Frankrijk terwijl die 0,20 cent lager ligt dan hier !
Volgens de RDW mag je in Frankrijk niet rijden met een geschorst kenteken, terwijl je dan juist voorkomt dat je dubbel belasting betaalt. Volgens mij geldt de Nederlanders wet niet in Frankrijk en kan je met een geschorst kenteken wel in Frankrijk rijden.
klopt, probleem is alleen als je een verkeersboete oploopt je dan het haasje bent omdat de NLse belasting ‘denkt’ dat je belasting aan het ontduiken bent en daardoor een hoge boete krijgt.
Wordt het niet hoog tijd alle buitenlanders waar in hun land tol geheven wordt (vooral Fransen), ook hier te laten betalen voor het gebruik van onze wegen?
Nee, zoveel Fransen komen er niet naar Nederland en als ze wel komen geven ze geld uit wat goed is voor onze toeristen sector en horeca en koffieshops, dus sowieso goed voor de economie. Het invoeren van een systeem met tol o.i.d. is een grote investering die zich niet gemakkelijk terugverdiend op die paar Fransen die naar Nederland komen. Je kan ze beter laten weten dat ze gratis in Nederland mogen rondrijden zodat we belasting innen op accijns en belasting van producten en diensten de ze afnemen in Nederland.
Een spellingscorrectie:
Vierde regel van boven:
Er staat geschreven: “de weggebruiker betaald naar de mate”
Moet zijn: “de weggebruiker betaalt naar de mate”
Toelichting: De zin staat in de onvoltooid tegenwoordige tijd (o.t.t.) derde persoon enkelvoud. Het hele werkwoord is betalen, de stam is betaal en gezien de derde persoon enkelvoud o.t.t. komt achter de stam een t = betaalt.